Duurzaam ondernemen in de grafische sector
Lerend Netwerk
Waarom deze training?
Duurzaamheid is een cruciaal thema binnen de grafische sector. Bedrijven worden niet alleen geconfronteerd met recycling en circulaire economie, maar ook met bredere maatschappelijke uitdagingen zoals de Sustainable Development Goals (SDG's) van de Verenigde Naties.
Om grafische productiebedrijven, leveranciers en organisaties te ondersteunen in hun weg naar duurzame transformatie, organiseert VIGC een lerend netwerk.
Dit unieke initiatief biedt vier online-workshops waarin deelnemers in kleine groepen inzichten, ervaringen en best practices delen. Interactie staat centraal, zodat iedereen leert van elkaars uitdagingen en oplossingen.
Data en thema's
Het lerend netwerk biedt een praktische en diepgaande kijk op duurzaamheid binnen de grafische sector, verdeeld over vier thematische sessies:
Dinsdag 1 april 2025 van 9.00u-12.00u
Sessie 4: oplossingen & innovaties
Dinsdag 22 april 2025 van 9.00u-12.00u
Sessie 2: duurzame drukkerij
Donderdag 13 maart 2025 van 9.00u-12.00u
Sessie 1: kick-off
Dinsdag 25 februari 2025 van 9.00u-12.00u
Wat kunt u verwachten?
Sessie 1: kick-off
Inhoud:
In deze sessie wordt de basis van het lerend netwerk gelegd: historiek van duurzaamheid, verklaring van de nodige begrippen en normen, beschikbare tools op de markt en de Europese doelstellingen. Na afloop moet het duidelijk zijn wat het begrip duurzaamheid inhoudt en ken je de belangrijkste aspecten. We bekijken ook hoe de industrie en de overheid dit benaderen.
Leerdoelen:
- Weten wat ‘Sustainable Development Goals’ zijn.
- Het mechanisme van klimaatopwarming begrijpen.
- Weten wat een CO2-budget is.
- Het basisprincipe van een circulaire economie begrijpen.
Sessie 2: duurzame drukkerij
Inhoud:
Deze sessie behandelt hoe een grafisch bedrijf productietechnologie en materialen duurzaam kan inzetten.
Leerdoelen:
- Inzicht in de nieuwste cijfers & trends van duurzaamheid
- De energie-efficiëntie van een drukproces kunnen duiden
- De duurzaamheid van plastics en papier correct inschatten
- Testimonial: Charter duurzaamheid
- Testimonial: Duurzaam drukwerk
Sessie 3: circulaire economie
Inhoud:
Deze sessie focust op de grafische eindproducten. Hoe duurzaam is het drukwerk dat bij de klant terechtkomt? Wat gebeurt er na gebruik? Is er circulariteit mogelijk?
Sessie 4: oplossingen & innovaties
Inhoud:
In de afsluitende sessie kijken we naar de nabije toekomst. Hoe kan je producten slimmer maken om een hogere duurzaamheid te bereiken? Hoe kan je duurzaam nieuwe producten ontwerpen?
Voor wie?
Deze training is ideaal voor:
- Grafische productiebedrijven die duurzaamheid willen integreren in hun processen.
- Leveranciers en partners die samenwerken in de grafische keten.
- Leidinggevenden, consultants en innovators die op zoek zijn naar praktische oplossingen en nieuwe inzichten.
Getuigenissen
"Deze sessies gaven me praktische tools om duurzaamheid concreet te maken binnen ons bedrijf. De interactieve aanpak maakte het extra waardevol." - Operations manager
"De combinatie van theorie en praktijkvoorbeelden inspireerde me om duurzaamheid nog sterker te integreren in onze producten." - Product specialist
""Dankzij het lerend netwerk hebben we nieuwe ideeën en inzichten gekregen om onze processen efficiënter en duurzamer te maken. Heel geslaagd." - Procesverantwoordelijke
Verhinderd voor deelname?
Laat zo snel mogelijk iets weten. Bij annulatie minder dan twee dagen vóór de opleiding wordt het volledige bedrag van de opleiding aangerekend. Raadpleeg onze annulatievoorwaarden voor meer informatie.
Trainer
Fons Put, Senior Innovation Consultant, VIGC
Fons begon zijn carrière als service engineer bij de KODAK Graphic Division in Brussel. Na 2 jaar trad hij in de wereld van de kranten in de CONCENTRA groep: eerst als de coördinator voor de afdeling "Imaging" en later als de grafische/technische specialist. Sinds april 2006 is Fons senior consultant bij VIGC. In deze functie voerde hij talrijke projecten op kleurmeting & normalisatie, publiceerde meerdere papers en doceert print professionals in de wereld van kleur.
#industriepartnerschap #sterkondernemen
13 Vlaamse innovatiepartners, waarvan VIGC, slaan de handen in elkaar, onder leiding van Agoria en Sirris. Met de steun van Agentschap Innoveren & Ondernemen bieden ze een geïntegreerde dienstverlening aan om groei en innovatie in de Vlaamse industrie te stimuleren.
Dankzij de individuele en collectieve diensten van het industriepartnerschap kan u als Vlaams bedrijf rekenen op een schat aan expertise en jarenlange ervaring om uw technologische innovatie op te drijven in de 6 volgende thema’s : AI, Circulaire Economie, Cybersecurity, Digitalisering, Energie & Klimaat en Industrie 4.0.