Introductie in digitaal printen
Grafische reproductie bestaat eruit om een kleurstof nauwkeurig en gecontroleerd aan te brengen op een substraat. Naast ‘conventionele’ druk technologieën als offset, flexo en diepdruk zijn een recentere technologieën gegroepeerd onder de naam ‘digitaal printen’. De term ‘digitaal’ kan hier wat misleidend zijn: het zijn geen elektronische processen maar het aanbrengen van kleurstof via een spuitkop (inkjet) of via een elektrostatisch geladen drum (toner). Deze processen worden uitvoerig toegelicht met focus op de werkingsprincipes, materiaal, printkwaliteit en recyclage van digitaal drukwerk. Volgende onderwerpen worden aangesneden:
- De voor -en nadelen van digitaal en conventioneel drukken. Hoe een oordeelkundige keuze maken?
- De markt voor digitaal printen. Welke producten worden vandaag de dag digitaal geprint?
- Digitale printtechnologie in detail Overzicht van toner en inkjet en afgeleide processen.
- Inkten & toners De eigenschappen en verschillen toegelicht.
- Substraten Op welke materialen kan met welke technologie geprint worden?
- Printkwaliteit Welke kwaliteit kan met welke technologie behaald worden?
- Recyclage van digitaal drukwerk Hoe past digitaal printen in de recyclageketen? Kan digitaal bedrukt papier hergebruikt worden?
Ontdek de kansen
Voor bepaalde opleidingen en adviesverlening is vaak gedeeltelijke of zelfs volledige steun mogelijk.
Ontdek de steunprogramma’s beschikbaar voor opleidingen, afhankelijk van het sectorfonds of paritair comité, dat op de deelnemers van toepassing is, op onze webpagina ‘subsidies’.
Kostprijs
VIGC-leden - €278
VIGC niet-leden - €405
Erkenningsnummer: DV.O101579
Docent(en)
Fons Put
Senior Innovation Consultant,
Fons begon zijn carrière als service engineer bij de KODAK Graphic Division in Brussel. Na 2 jaar trad hij in de wereld van de kranten in de CONCENTRA groep: eerst als de coördinator voor de afdeling "Imaging" en later als de grafische/technische specialist.Sinds april 2006 is Fons senior consultant bij VIGC. In deze functie voerde hij talrijke projecten op kleurmeting & normalisatie, publiceerde meerdere papers en doceert print professionals in de wereld van kleur.